Уеб сайтовете могат да се разделят на два вида статични и динамични.Динамичните сайтове могат да бъдат изградени с готови платформи или създадени от екип програмисти.Предимствата на готовите платформи са ниската цена при изработка и възможност за добавяне на нови функции по лесен и удобен начин за дизайнер или програмист.За изработването на този сайт е използвана CMS Joomla – една от най-популярните платформи за изграждане на динамичен сайт с неограничени възможности.

Статичен уеб сайт

Статичният сайт е подходящ когато не възнамерявате да променяте съдържанието на страниците често, веднъж изграден той остава като визитка в интернет простраснството и преставя вашата дейност с не голям брой страници, също така той е с по ограничени функции, не изисква голямо пространство а съдържанието на сайта може да се променя само от уеб дизайнер или програмист.Такива са флаш сайтовете на които времето отдавна е отминало.

Изработване на динамичен сайт.

Динамичните сайтове CMS са по популярни през последните 10 години.Те  имат административен панел за поддръжка през който се променя съдържанието и не е необходимо да сте специалист за  да подържате  такъв уеб сайт изработен със CMS.Уеб дизайн на такъв сайт може да бъде направен от уеб дизайнер или да си използва готов платен или безплатен шаблон. Динамичните сайтове са изградени от много и различни модули с който администраторите (собственици, редактори, автори, публицисти и др.) си служат при упавлението на съдържанието.

Уеб дизайн и изработка на статичен сайт.

Статичният уеб сайт е вече една отживелица която всеки ден губи своите привърженици, но въпреки това реших тук да напиша нещо и по тази тема. Липсата на администраторски панел на такъв вид сайт ви прави вечно свързани с уеб дизайнерът ви.Повечето от статичните сайтове който са ми поръчвали за seo оптимизация след кратки разговори с поръчителя ми за оптимизация са били изтривани, като на тяхно място сме изграждали динамични сайтове. Графичните дизайнери предпочитат именно тоя тип сайтове, добре изглеждащи визуално но с малко възможности.

Софтуерни програми за уеб дизайн на статични сайтове.

За създаването и изработка на статичен сайт съществуват много програми. Програми за графична, флаш, видео обработка както и такива за редакция или генериране на код.Най-лесеният начин за създаване на флаш сайт е с програмата Flash Effect Maker. С няколко лесни стъпки и съвсем малко познания можете да създадете ефектен статичен флаш сайт или отделни флаш елемени за статичен или динамичен уеб сайт.Програмата има много версии както и кракове за почти всички. Най-лесният и бърз начин за създаване на статични страници е с програмите Web Page Maker и Web Builder. Най- добрата програма за създаване на уеб страници за мен е Dreamweaver. Подържа всички уеб стандарти и е една от любимите програми на повечето уеб дизайнери. Една също полезна програма за уеб дизайн на статични страници е и Microsft Front Page. За Office 2003 се купува отделно от пакета но не е трудно да се намери безплатно като торент.

Преди да си направите уеб сайт помислете за оптимизацията – моят съвет е да не правите вашият сайт статичен.

Categories: Уеб дизайн